Gobernu Programa. Legealdia: 2016 – 2020

Ekimena 1. Gastronomia- eta elikadura-plan bat ezartzea, elikagai-kate osoa, euskal produktuen eta gastronomiaren berrikuntza eta kalitateagatik, nazioarteko erreferente bihurtzeko xedez.

Eremua: PERTSONAK
2 Gosea amaitzea, elikagai-segurtasun eta elikadura hobea lortzea, eta nekazaritza jasangarria bultzatzea.
Jarduerak Gaurkotze eguna Arduraduna

Eusko Jaurlaritzak Euskadiko Gastronomiaren eta Elikaduraren Plan Estrategiko anbiziotsua aurkeztu du, osasunari, segurtasunari, berezitasunari eta iraunkortasunari bereziki bideratuta.

Berria
2017.eko apirilak 03
Euskadiko Gastronomia eta Elikadura Plana diseinatzeko prozesu bateratu bati ekin diote Sektoreko agenteek eta erakundeek
2018/07/11 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

RIS3 estrategiaren inplementazioa Gobernuak definitutako proiektuetan.

2017/11/08 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Basque Culinary World Prize sustapena, ekimen eraldatzaileak dituzten sukaldariei zuzendutako nazioarteko saria da, Eusko Jaurlaritzak eta Basque Culinary Centerrek antolatzen dute gastronomiaren eboluzioa ospatzeko, chefen belaunaldi batek ikusi ondoren euren lanbideak dimentsioak biderkatu ditzakeela eta gizartearekin lotu sukaldaritzatik haratago.

Leonor Espinosak jaso du Basque Culinary World Prize 2017 saria

- Jock Zonfrillo eskoziarra, 2018ko Basque Culinary World Prize Sariaren irabazlea

- Anthony Myint sukaldari estatubatuarrak irabazi du 2019ko Basque Culinary World Price saria

Berria
2018.eko azaroak 22
Jock Zonfrillok jaso du 2018ko Basque Culinary World Prize saria
Berria
2018.eko uztailak 02
Basque Culinary World Price sariaren 10 finalistak ezagutzera eman dira
Berria
2018.eko ekainak 25
Sariaren batzordea bildu da 10 finalistak aukeratzeko, Basque Culinary World Prize 2018ra aurkeztu diren 140 hautagaien artean
2019/07/17 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Eusko Jaurlaritzak “Regal" aurkeztu du Bruselan. Nekazaritzako elikagaien alorrean liderrak diren eskualdeen sarea da Regal. Eskualde horiek denek interesa dute nekazaritzako elikagaien katean balioa sortzeaz, prestakuntzaren, berrikuntzaren eta ekintzailetzaren bitartez. (Prentsa oharra)

Berria
2017.eko urtarrilak 17
Lurrealdeari lotutako barne produktuen aldeko eskualde europarren "Regal" lobby-aren bilera berria
2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Eusko Jaurlaritzak elikadura eta osasun arloan ekintza desberdinak bultzatzen ditu.

Berria
2017.eko uztailak 12
Elikadura- eta bioteknologia-sektoreek eta komunitate zientifiko eta medikoek euren ezagutzak partekatuko dituzte “Growing Young”-en hirugarren edizioan
Berria
2017.eko urtarrilak 26
Euskadik europako kalitate eta jatorri produktuen babesaren aldeko gobernuen sarearen – AREPO– batzar nagusian parte hartu du
Berria
2017.eko otsailak 06
Culinary Action egitasmoko Ekintzaileen IV. Nazioarteko Foroa inauguratu da
Berria
2017.eko maiatzak 10
Elikadura eta osasuna Euskadiko Elikagaien Industrientzako aurkera gisa azpimarratu du Bittor Orozek
Berria
2016.eko abenduak 15
"Basque. Territorio creativo" ibilaldia euskal sukaldaritzaren azken 40 urteetan
2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Eusko Jaurlaritzak kalitateko produktuen eta gastronomiaren zeregina defendatu du REGAL Elikaduraren eta Ongizatearen alorretako Lurralde Garapenerako Eskualde Europarren Sareak egindako bileran (Prentsa-oharra)

2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Consumer Lab bat sortzea AZTIn, Elikagaien Kalitate eta Industriako Zuzendaritzarekin elkarlanean, kontsumitzaileek elikagaiei lotuta duten portaera aztertzeko.

2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Enpresa berrikuntzaren sari bat sortu da Euskadiko Elikadura Klusterrarekin elkarlanean, kultura berritzailea bultzatzeko balio katean (irismen hirukoitza edukiko du: Produktu berrikuntza, berrikuntza ez teknologikoa eta merkatuen garapena).

2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

KIC EIT FOOD proiektuaren barruan, CLC Hegoaren ordezkaritza bat sortuko da Euskadin (Italia, Israel eta Espaina) Berrikuntzako eta Ekintzailetzako HUBekin. Startupen azeleratzaile batean ere parte hartuko da, Israel, Suitza eta Alemanian zabaldutako egoitzen lankidetzarekin.

Berria
2017.eko otsailak 22
Euskadin egingo da EIT Food nazioarteko partzuergoaren lehenengo batzar nagusia, zeinean etorkizuneko elikadura definituko baita
Berria
2017.eko abuztuak 28
Euskadin izango du egoitzetako bat EIT Food nazioarteko partzuergoaren hegoaldeko nodoak
2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

2017ko lehen seihilekoan oinarri teknologikoko enpresa berri hauek sortu dira AZTIren laguntzarekin: LIPIGENIA, IPARPRESST, BE&BE. Horrez gain, MATXITXAKO MOLUSKOAK garatzen jarraitzen da, eta 2017 honetako bigarren seihilekoan aire zabaleko akuikulturako lehen instalazioa egingo du.

2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Produktu eta proiektu batzuen garapena AZTIren eskutik, nekazaritzaren eta elikagaien alorretako euskal enpresekin elkarlanean eta Europako partnerrekin. Enpresa txiki eta ertainekin elkarlanean gauzatzen ari diren proiektuez gain (22), beste 11 lankidetza proiektu definitzen ari dira, elikaduraren balio kateko enpresa txiki eta ertainei teknologiak, produktuak eta prozesu berriak transferitzeko.

2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Lantaldea sortzea hauen artean: BCC, HAZI, AZTI eta NEIKER, erakunde horietan dauden ahalmenak egituratzeko eta zerbitzu eskaintza osoa egiteko ekintzaileentzat eta enpresa proiektu berri bat edo dibertsifikazioko bat duten elikagaigintzako enpresa txiki eta ertainentzat. Aurreikusten da, baita ere, berrikuntza programa irekien bidez parte hartzea bultzatzeko tresna berrien garapena eta proiektu kopurua handitzea. AZTI, halaber, hurrengo zazpi urteetan NEBT sortzea bultzatuko duen azeleratzaile batean parte hartzen ari da, EIT FOOD ekimenaren barruan.

2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Neikerren hainbat proiektu garatzen ari dira elikadura kateko hainbat agente lotzeko: "ACV Proiektu Lokala: Ingurumen, ekonomia eta gizartearen aldetiko adierazleen identifikazioa bertako produktuen iraunkortasuna ahalbidetzeko", "Garagardoaren balio katearen aktibazioa Euskadin", "Larretik platerera" eta "Ohiko tomate barietateen berreskurapena". Gainera, lankidetza proiektu batzuk egiten ari dira tomatearen, garagardoaren eta behi haragiaren balio kateetan, eta definitzen ari dira patataren, ardi esnearen eta ekoizpen ekologikoaren balio katearekin lotura duten beste proiektu batzuk.

2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Elikak Elikagaien Segurtasuneko Ikerketa Planaren koordinazioa gidatzen du; elikagaien segurtasunarekin lotura duten ikerketa proiektuetan lagundu eta parte hartu ere egiten du eta PCTIren RIS3 programa zabaltzen laguntzen du, bai eta ERANET elikagaien segurtasunari eta iraunkortasunari buruzko sare internazional batzuetan ere.

2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Hazik zerbitzu etengabea eskaintzen du intereseko proiektuen balorazio ekonomiko eta finantzarioaren eremuan.

2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Prestakuntza ikastaroak inplementatzea Haziren eskutik, Elikagaien Industriarako. Euskadiko Elikadura Klusterrak emango ditu ikastaro horiek.

2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Cafe Fortaleza, Angulas Aguinaga eta ARAEX, 'Euskadiko Elikagaien Berrikuntzaren Sarien' lehenengo irabazleak (Prentsa-oharra)

2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

Euskadiko erakundeek eta agente sektorialek alferrik galdutako elikagai kopurua %50 murrizteko konpromisoa hartu dute.

Berria
2018.eko urriak 03
Euskadiko erakundeek eta agente sektorialek alferrik galdutako elikagai kopurua %50 murrizteko konpromisoa hartu dute
2018/10/16 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

GASTROBIKAIN, gastronomiarekin eta elikagaiekin lotutako ekimen estrategikoak eta kalitatekoak bultzatzeko programa berri bat.

Berria
2018.eko azaroak 15
GASTROBIKAIN, gastronomiarekin eta elikagaiekin lotutako ekimen estrategikoak eta kalitatekoak bultzatzeko programa berri bat
2018/12/10 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

LABe – Digital Gastronomy Lab, gastronomiaren arloko berrikuntza teknologikora bideratutako espazioa, inauguratu da Donostian

Berria
2019.eko otsailak 22
Abian dira gastronomiaren eraldaketa digitalerako LABe – Digital Gastronomy Lab izeneko berrikuntza-laborategiaren obrak
Berria
2019.eko uztailak 08
LABe – Digital Gastronomy Lab, gastronomiaren arloko berrikuntza teknologikora bideratutako espazioa, inauguratu da Donostian
2019/07/11 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

NEIKER-Tecnaliak eta AZTIk tokiko elikagaien jasangarritasuna ebaluatzeko sistema bat baliozkotu dute Auzo Lagun S.Coop.en lankidetzarekin (2019/02/25)

Berria
2019.eko otsailak 25
NEIKER-Tecnaliak eta AZTIk tokiko elikagaien jasangarritasuna ebaluatzeko sistema bat baliozkotu dute Auzo Lagun S.Coop.en lankidetzarekin
2019/03/08 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea

“Ardoaren marketineko, enoturismoko eta gastronomiako aditu ikastaroaren” aurkezpena, Basque Culinary Centerrek, Arabako Ganbarak eta Hazik antolatu dute ikastaroa, eta Daviseko Kaliforniako Unibertsitateak parte hartuko du bertan

Berria
2019.eko martxoak 04
Guardian egingo da ardoaren marketineko, enoturismoko eta gastronomiako aditu ikastaro aitzindaria, maiatzetik aurrera
2019/03/12 Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea